Certified E-Friendly Food: elektronická novinka pro pacienty

Čeští pacienti mohou kromě elektronických objednávek či receptů použít i další elektronické pomůcky, lépe řečeno aplikace. Vznikl pro ně například projekt CEFF – Certified E-friendly Food. Cílem je poskytnout spotřebitelům snadnou orientaci při výběru potravin a tím jim pomoci snížit spotřebu nežádoucích chemických přísad.

Logo CEFF lze najít pouze na potravinách, které neobsahují nejvíce sledovaná Éčka, mezi než patří konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamát. Tato Éčka jsou totiž pro lidský organismus zátěží, lidské tělo je nepotřebuje, pouze je toleruje a neumí je zpracovat. U citlivějších jedinců mohou způsobovat zdravotní obtíže. Logo je udělováno nezávislou institucí, je jednotné pro všechny výrobce a tudíž lehce zapamatovatelné pro spotřebitele, kterým dává doplňující informaci o složení výrobku. Logo CEFF je vyobrazeno na přední, případně na zadní straně obalu.

Projekt CEFF nepolemizuje o bezpečnosti potravin či o škodlivosti jednotlivých Éček. Netvrdí, že Éčka jsou nebezpečná a nerozporujeme platnou legislativu týkající se přídatných látek. Uvědomuje si ale, že u řady Éček se musí dodržovat maximální množství jejich spotřeby, jinak existuje riziko zdravotních problémů. Zdravotní dopady na rizikové skupiny konzumentů a dopady dlouhodobé spotřeby kombinací jednotlivých Éček nejsou nikým testovány. Testování škodlivosti látek probíhá většinou na zvířatech, z etických důvodů se netestují látky na malých dětech, alergicích či nemocných.

CEFF – nezávislý projekt zaměřený na diskutované kategorie Éček, poskytuje:

  • Garanci, že označená potravina neobsahuje spotřebiteli nejvíce sledovaná Éčka, tedy konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.
  • Informaci, že spotřebitel konzumuje potravinu s nižším podílem chemie než obdobné konkurenční výrobky.
  • Jistotu, že spotřebitel dělá něco pro své zdraví a zdraví své rodiny, jelikož snižuje příjem sporných látek ve své stravě. Tato látky lidské tělo nepotřebuje, nemají nutriční hodnotu a organizmus je není schopen zpracovat.
  • Snadnou orientaci mezi širokou nabídkou výrobků, aniž by bylo třeba číst jejich detailní složení.
  • Jasná a nemanipulovatelná pravidla pro získání loga. Kategorizace Éček do skupin konzervanty, umělá sladidla a umělá barviva vychází z české legislativy a evropských norem. Správnost kategorizace potvrdil i Státní zdravotní ústav při Ministerstvu zdravotnictví.
Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *